... 1. Sudoku online server:

A sudoku játék

Mi a sudoku játék?

A sudoku egy érdekes játék, amely a megfejtő logikus gondolkodását teszi próbára. Az elnevezés a japán „Súdzsi wa dokusin ni kagiru" szavakból keletkezett, de a játék nem japán eredetű. A játék a 20. század 80-as éveiben a „Number Place“ („Számok behelyettesítése“) néven vált ismertté egy amerikai fejtörő magazin oldalain. A japánoknál is nagyon hamar ismertté és kedveltté vált, viszont Európában csupán 2005-ben vált ismertté ez a látszólag egyszerű játék. Ma a sudoku játék a napilapok és magazinújságok leginkább olvasott mellékleteiben szerepel.

Mi a sudoku játék alapelve?

A játéknál adott egy kilenc oszlopból és kilenc sorból álló táblázat, amelyben néhány megadott egyszámjegyű szám szerepel.

Hra Sudoku

Mi a sudoku játékban a cél?

A játékban a cél az, hogy Ön a lehető legrövidebb időn belül

kitöltse a sudoku táblázatot a hiányzó, 1-től 9-ig terjedő számokkal, oly módon, hogy semelyik sorban, oszlopban és vastag vonallal bekeretezett 3 x 3 – as négyzetben semelyik szám se ismétlődhessen.

Ez azt jelenti, hogy minden sorban, oszlopban és mind a kilenc 3 x 3 – as négyzetben csak az 1-től 9-ig (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) terjedő számjegyek lehetnek.
Az előre kitöltött mezők száma
Ahhoz, hogy a sudokunak csupán 1 megoldása legyen, legalább 17 számnak előre megadottnak kell lennie. Nem ismeretes olyan sudoku, amely egy megoldással és 16 megadott értékkel rendelkezne. Másrészt viszont az a tény, hogy a fejtörő 17, előre kitöltött mezővel rendelkezik, nem jelenti azt, hogy ez a sudoku nehezebb volna, mint az olyan sudoku, amely több előre megadott számmal rendelkezik. Példaként vegyünk két fejtörőt, amelyek 64 kitöltendő mezővel rendelkeznek: az első sudoku egyike a legkönnyebbeknek, míg a második feladat logikai úton nem oldható meg, így ez véletlenszerűen választott értékekkel való kisérletezést igényel.

A sudoku játék szabályai

A játéknál megengedett segédeszközök a papír és a ceruza. A játéknál csupán a saját logikus gondolkodásunkra számíthatunk. A megfejtés során a megoldásokról tilos más személlyel tanácskozást folytatni.
Hol játszhatunk sudokut?
Sudokut közvetlenül itt játszhat - online módon!
sudokuonline.hu: 1. Sudoku online server | honlaptérkép
slovensky | auf deutsch | v slovenščini | hrvatski | română |
© Marek Čierny, 2007-2022